Biała herbata i jej właściwości

Herbata biała to tradycyjna chińska herbata, której fermentacja nie przekracza 7-12%. Po raz pierwszy pojawił się w górach Tongmushan w hrabstwie Fuding, północno-wschodnim Fujian, za czasów dynastii Qing. Herbata wzięła swoją nazwę od pączków herbaty obficie pokrytych białym włosiem. Główną ideą i zadaniem białej herbaty jest zachowanie surowca w jego pierwotnej postaci, w jakiej rośnie na krzakach. Jednocześnie nie tracąc wszystkich swoich przydatnych właściwości i właściwości.

Odcienie smaku, aromatu

Biała herbata ma niepowtarzalny, niezrównany aromat i smak. Jego bukiet zawiera subtelne nuty kwiatów, miodu, owoców tropikalnych, świeżych ziół, jagód, soku brzozowego i wielu innych tonów. Wymaga jednak należytej dbałości o siebie, aby zaprezentować pijącemu swój głęboki i jasny bukiet odcieni. Można powiedzieć, że każdy rodzaj tej herbaty jest wyjątkowy na swój sposób, zarówno pod względem wyglądu, jak i właściwości organoleptycznych.

Biała herbata

Biała herbata to napój, który zrozumieją prawdziwi koneserzy herbaty. Nie bez powodu uważana jest za jedną z najrzadszych odmian herbaty. Jego użyteczność i smak są legendarne.

Biała herbata zawiera maksymalną ilość składników odżywczych. I nie jest to zaskakujące. Ścisły rytuał zbierania i specjalna technologia przetwarzania sprawiają, że biała herbata jest prawdziwym diamentem wśród herbat.

Troskliwi twórcy zbierają ją wczesnym rankiem, pewni, że energia i moc słońca przenika każdy liść. Ręce pracowników muszą być czyste, a dzień wcześniej nie mogą jeść silnie pachnących potraw, np. alkoholu, czosnku, przypraw. Do produkcji trafiają tylko dwa górne arkusze. Jednocześnie liście nie zwijają się, a cechą przetwarzania jest to, że liść usycha tylko na słońcu i wysycha.

Białe herbaty są bardzo korzystne dla organizmu człowieka. Dzięki wyjątkowo delikatnemu przetwarzaniu zachowuje maksymalną ilość witamin i mikroelementów, w które bogate są świeże liście herbaty. Biała herbata doskonale wspomaga trawienie, wzmacnia układ odpornościowy, doskonale wpływa na układ sercowo-naczyniowy, a także chroni przed wirusami i bakteriami.

Czy w białej herbacie jest dużo kofeiny?

Jak każdy napój z rośliny Camellia sinensis, biała herbata zawiera kofeinę. Ale jaki jest jego poziom w białej herbacie w porównaniu z innymi rodzajami? Poniżej znajduje się średnia zawartość kofeiny w filiżance:

  • Biała herbata zawiera od 15 do 20 mg kofeiny;
  • zielona herbata zawiera 30 mg kofeiny;
  • herbata oolong zawiera 45 mg kofeiny;
  • czarna herbata zawiera 50 mg;
  • kawa zawiera od 65 do 150 mg kofeiny.

Dlatego napar z białej herbaty zawiera najmniej kofeiny spośród wszystkich innych herbat. To sprawia, że jest to świetny wybór .

EGCG- ekstrakt z herbaty

Najważniejszym przeciwutleniaczem znajdującym się w białej herbacie jest galusan epigallokatechiny (EGCG). Wspomaga walkę z wolnymi rodnikami w organizmie człowieka, zmniejszając ryzyko wielu chorób przewlekłych. Chińskie badania wykazały, że picie białej herbaty może znacząco pomóc osobom z cukrzycą ze względu na jej zdolność do równoważenia poziomu cukru we krwi.