Czy jajka faktycznie są tak zdrowe?

Jajka są bogate w składniki odżywcze – dlatego mogą być częścią zdrowej diety. Są one również źródłem białka, witamin i minerałów. Al jak wygląda kwestia cholesterolu? A może są niebezpiecznie z nadmiaru powodu witamin i minerałów? W tym artykule przyjrzymy się, czy jajka są zdrowe i jakich zaleceń należy przestrzegać, aby bezpiecznie włączyć je do swojej diety.

Czy jajka to zdrowe źródło białka?

Jajka są dobrym źródłem białka. Duże jajko ma go aż 6 gramów. Białko jest ważne dla budowy i utrzymania mięśni, skóry i kości. Jest również niezbędne do prawidłowego funkcjonowania Twojego układu odpornościowego i pokarmowego. Dostarczanie odpowiedniej ilości białka w diecie jest ważne dla zdrowego zarządzania wagą. Jednak wyniki badań pokazują, że zdrowe diety, które zawierają umiarkowane ilości białka, mogą również wspomagać utratę wagi.

Ile jaj można jeść każdego dnia?

Nie ma górnej granicy w kwestii spożywania jajek. Jednak jedzenie zbyt wielu jaj może narazić Cię na ryzyko zbyt dużej ilości cholesterolu i sodu w diecie. Duże jajko ma 186 mg cholesterolu, co oznacza, że jędząc jedno jajko dziennie, spożyjesz prawie 50% zalecanego dziennego spożycia cholesterolu. Zbyt duża ilość cholesterolu może zwiększyć ryzyko wystąpienia chorób serca. Jednak większość badań wykazuje, że spożywanie umiarkowanych ilości jaj ma znikomy wpływ na poziom cholesterolu we krwi. Mają wyższe stężenie cholesterolu, ale mają również więcej lecytyny i witaminy E, które są składnikami odżywczymi. Tak więc efekt jest taki, że jedzenie jajek nie wpłynie zbytnio na poziom cholesterolu.

Czy jajka są dobre dla twojego serca?

Jajka mogą być dobre dla twojego serca, ale kluczem jest umiar. Wysoki poziom cholesterolu może zwiększyć ryzyko chorób serca. Tak więc, jeśli masz wysoki poziom cholesterolu, powinieneś ograniczyć jajka w swojej diecie. Jeśli nie masz wysokiego poziomu cholesterolu, jajka mogą być faktycznie dobre dla Twojego serca. Naukowcy uważają, że wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin, minerałów i przeciwutleniaczy w jajkach może zmniejszyć ryzyko chorób serca.

Czy jajka są złe dla twojego cholesterolu?

Cholesterol w jajkach znajduje się głównie w żółtku i nie jest łatwo wchłaniany przez organizm. Pozostaje we krwi i tylko 14% trafia do wątroby, gdzie jest wykorzystywany do produkcji żółci i innych substancji, które są wydalane z kałem. Pozostała część jest wydalana z moczem. Wydalanie cholesterolu jest naturalnym sposobem organizmu na usunięcie cholesterolu.

Co skrywa w sobie żołtko?

W żółtku znadują się: witamina B12, folian i minerały takie jak żelazo, cynk i selen. Witamina B12 jest ważna dla normalnego funkcjonowania Twojego układu nerwowego oraz tworzenia komórek krwi. Folian jest potrzebny do produkcji nowych komórek. Żelazo jest potrzebne do tworzenia czerwonych krwinek i zapobiegania anemii. Cynk jest ważny dla funkcji immunologicznych oraz prawidłowego wzrostu i rozwoju dzieci. Selen jest potrzebny dla zdrowego układu odpornościowego. Mimo że żółtko jest bogatsze w te witaminy i minerały, zaleca się spożywanie całego jajka. Dzieje się tak dlatego, że witaminy i minerały zawarte w białku nie są dobrze wchłaniane. Można je więc uznać za nieistotne pod względem korzyści zdrowotnych. W żółtku znajduje się również najwięcej cholesterolu.