Niezawodne przyprawy w kuchni i nie tylko

Chociaż istnieje wiele różnych odmian czarnego pieprzu, główny związek chemiczny, który jest odpowiedzialny za jego ostry smak, nazywa się kapsaicyną. Dlatego, aby uzyskać jak najwięcej z tej przyprawy, znajdź najgorętszy rodzaj, jaki możesz. Jeśli nie możesz stwierdzić, czy dane chili jest ostre czy nie, zmiel trochę i dodaj do mleka, aby to sprawdzić. Pieprz zawiera również wiele innych przypraw, które są równie korzystne dla naszego zdrowia jak sam czarny pieprz. W kilku badaniach stwierdzono, że przyprawy te mają właściwości antybakteryjne, które mogą pomóc utrzymać silny układ odpornościowy i chronić przed patogenami wywołującymi powszechne choroby. Ponadto badacze z Indii odkryli, że kilka z tych przypraw było skutecznych w leczeniu cukrzycy typu 2, a także insulinooporności (1).

Cynamon

Cynamon zawiera substancję zwaną cynamaldehydem, która nadaje tej przyprawie silny zapach i smak. Cynamon zawiera również substancję zwaną monomerycznym kwasem guanylowym (MGAs), która może zwiększyć poziom insuliny we krwi, obniżyć poziom glukozy we krwi i poprawić funkcjonowanie naczyń krwionośnych, co czyni go obiecującym ziołem dla cukrzyków typu 2 (2).

Chociaż cynamon może być stosowany jako środek podnoszący poziom glukozy we krwi, zbyt duża jego ilość może powodować dyskomfort żołądka i ewentualnie utratę apetytu. Dodatkowo, wysoki poziom glukozy we krwi może być w stanie spowodować pewne problemy neurologiczne. Dlatego cynamon najlepiej spożywać z umiarem przez osoby chore na cukrzycę.

Dodatkowo warto zauważyć, że cynamon ma właściwości przeciwzapalne, które sprawiają, że jest dobrym ziołem do zmniejszania bólu stawów spowodowanego przez choroby zwyrodnieniowe, takie jak zapalenie kości i stawów oraz fibromialgia. Jest również stosowany w celu zmniejszenia częstotliwości migren, a także w leczeniu nudności i wymiotów spowodowanych chemioterapią nowotworów.

Goździki

Goździki to suszone pąki kwiatowe zioła rosnącego wewnątrz głównego owocu goździka o malajalamskim słowie „kulam”. Goździki są zbierane z drzew, które rosną w Indonezji i Indiach, i były używane jako lek od czasów starożytnych. Goździki mogą być używane jako aromatyczna przyprawa w curry, piklach, napojach i wielu innych potrawach.

Goździki są stosowane w leczeniu kilku schorzeń, w tym kaszlu, problemów żołądkowych i infekcji przyzębia. Jest również stosowany w celu obniżenia ciśnienia krwi i kontrolowania wysokiego poziomu glukozy we krwi. Naukowcy z Malezji odkryli, że goździki mogą pomóc w obniżeniu poziomu glukozy we krwi aż o 26%, co jest obiecującym wynikiem (3, 4).

Imbir

Imbir, który jest używany w wielu kulturach jako remedium na wiele chorób, jest również świetną przyprawą, która pomaga zapobiegać, a nawet leczyć cukrzycę. W rzeczywistości imbir był używany od czasów starożytnych na wiele schorzeń, w tym na cukrzycę. Naukowcy z Indii odkryli, że ekstrakt z imbiru ma silne właściwości przeciwzapalne, które mogą pomóc obniżyć poziom glukozy we krwi i poprawić odporność na insulinę (5, 6).

Imbir działa również jako silny antyoksydant. Oznacza to, że może chronić przed uszkodzeniami komórek spowodowanymi przez wolne rodniki, które mogą przyczynić się do złego stanu zdrowia u każdego – od osób z cukrzycą po osoby z innymi schorzeniami.

Kurkuma

Kurkuma to żółto-pomarańczowa przyprawa, która jest szeroko stosowana w curry i była używana jako suplement zdrowotny w wielu kulturach przez tysiące lat. Najczęściej ludzie spożywają kurkumę w proszku, ale można ją również znaleźć jako codzienny suplement diety w kapsułkach lub w postaci płynnej.

Kurkuma była badana w Indiach przez setki lat, a naukowcy odkryli, że jest to jedna z najsilniejszych przypraw do obniżania poziomu glukozy we krwi i poprawy odporności na insulinę wśród wielu innych korzystnych efektów zdrowotnych. W rzeczywistości, jedno duże randomizowane badanie kontrolowane wykazało, że codzienny suplement kurkumy był bardziej skuteczny niż metformina w obniżaniu poziomu glukozy we krwi (7).

Czarny pieprz (Piper nigrum)

Czarny pieprz, który jest głównym składnikiem białego pieprzu, jest świetną przyprawą dodającą smaku do wielu potraw. Zarówno biały, jak i czarny pieprz zawierają piperynę, substancję odpowiedzialną za ich ostry smak. Ten ostry składnik może mieć również wiele korzyści zdrowotnych.

Czarny pieprz jest powszechną przyprawą stosowaną w wielu kuchniach świata i od wieków jest wykorzystywany ze względu na swoje korzyści zdrowotne. W rzeczywistości, czarny pieprz był używany do leczenia chorób serca, zapalenia stawów, a nawet nieświeżego oddechu. Jest bogaty w witaminę C i piperynę, które mogą pomóc poprawić zdrowie metaboliczne i obniżyć ciśnienie krwi.

Kozieradka

Znana również jako methi, kozieradka jest popularną indyjską przyprawą, która może być stosowana zarówno jako roślina, jak i suplement. Kozieradka jest używana w Indiach jako suplement diety i lek od tysięcy lat. Jest powszechnie spożywana jako warzywo i nasiona lub jako płynny ekstrakt.

W Indiach kozieradka jest używana do leczenia wysokiego poziomu glukozy we krwi i wysokiego ciśnienia krwi. W rzeczywistości jedno badanie wykazało, że to zioło może znacznie obniżyć ciśnienie krwi i poziom glukozy u osób z tymi warunkami (8).

Kozieradka jest szczególnie pomocna dla osób z nadciśnieniem, które są otyłe, ponieważ może obniżyć ciśnienie krwi aż o 24%. Jest to świetna wiadomość dla osób, które próbują schudnąć, ponieważ może pomóc obniżyć ciśnienie krwi bez leków.

Pietruszka

Pietruszka, kolejna popularna indyjska przyprawa, była używana jako naturalne lekarstwo przez tysiące lat. Jest powszechnie uprawiana jako warzywo lub używana jako garnirunek, a także powszechnie stosowana jako suplement lub część kapsułki.

Pietruszka była używana jako naturalny środek od wieków w Europie, Indiach i innych częściach świata. Jest powszechnie stosowana jako zioło obniżające ciśnienie krwi i ryzyko chorób serca. W jednym z badań osoby, które spożywały pietruszkę miały niższe ciśnienie krwi i poprawiony poziom cholesterolu (9).

Naukowcy z Hiszpanii odkryli, że spożywanie pietruszki może znacznie obniżyć poziom glukozy we krwi u osób z cukrzycą typu 2 (10).

Gorczyca

Gorczyca to popularne i zdrowe warzywo, które można spożywać na surowo lub po ugotowaniu. Są one powszechnie spożywane w kuchni chińskiej, indyjskiej i afrykańskiej i były używane od tysięcy lat jako lekarstwo.

Gorczyca jest bogata w witaminy, minerały i inne składniki odżywcze, a także jest dobrym źródłem probiotyków przeciwzapalnych, które mogą pomóc w obronie organizmu przed patogenami, zwłaszcza tymi, które powodują stan zapalny. Ponadto, gorczyca jest bogata w monomeryczny kwas guanylowy (MGAs), substancję, która może pomóc w poprawie funkcjonowania naczyń krwionośnych i zmniejszyć wysokie ciśnienie krwi i ciśnienie krwi nawet o 25%.

Kolendra

Kolendra to kolejna indyjska przyprawa, która jest stosowana od tysięcy lat zarówno jako naturalne lekarstwo, jak i zioło kulinarne. Jest często używana w curry i innych potrawach, ale może być również spożywana jako suplement.

Kolendra jest bogata w wiele witamin i minerałów, a także jest dobrym źródłem monomerycznego kwasu guanylowego (MGA), który, jak wykazano, obniża poziom glukozy we krwi i obniża ciśnienie krwi nawet o 25%.

Rozmaryn

Rozmaryn to aromatyczne zioło stosowane od tysięcy lat zarówno jako naturalny środek na wiele schorzeń, jak i jako zioło kulinarne. Jest powszechnie spożywany jako suplement i jest bogaty w wiele witamin i minerałów.

Rozmaryn jest bogaty w składniki przeciwzapalne i wykazano, że znacząco obniża ciśnienie krwi, poprawia funkcjonowanie naczyń krwionośnych i obniża poziom glukozy we krwi. Ponadto rozmaryn był również stosowany od tysięcy lat jako naturalny środek na wiele powszechnych dolegliwości.

Koper włoski

Koper włoski to popularne zioło kulinarne, które może być spożywane zarówno jako warzywo, jak i suplement. Był używany jako popularne lekarstwo w wielu kulturach od tysięcy lat i jest bogaty w wiele witamin i minerałów.

W jednym z badań, osoby, które spożywały pyłek kopru włoskiego miały znacznie obniżony poziom glukozy we krwi, w porównaniu do osób, które spożywały placebo (11).